RADIO

ZEEUWS VLAANDEREN

voor

24 uur per dag

7 dagen

per week


Uw internet

radio


Zeeuws

Vlaanderen.


Uw station van uit Sas van Gent

Hulst     Terneuzen       Sluis

INTERNET RADIO

WIJ DRAAIEN NU

Awards

LAPJES KOOKHOEK

Copyright © Alle rechten voorbehouden.

Het koken is bij Lapje met de paplepel ingegoten.

Zijn vader was kok en leerde zijn zoon de klappen van de zweep en wat is er mooier dan samen met je vader in de keuken te staan. Met een rijkelijke vrienden kring die diverse eigen restaurants hadden breide hij zijn kennis uit. Koken is leuk, maar iets nieuws uit proberen is veel leuker en dat doet hij graag.

Laat u elke dag weer verrassen met wat lapje u voorschotelt.

Eet smakelijk.

Zelfgemaakte Visburger

Ingrediënten:

500 gram vis (Wijting of schelvis of kabeljauw schol of andere wit vis

1 ei

2 eetlepels zelfgemaakt paneermeel/broodkruim

1 eetlepel gesneden peterselie

rasp van een halve citroen

snufje zout en verse zwarte peper

ruim olie om in te bakken


Doe de vis samen met een ei, het broodkruim, de peterselie, de citroenrasp en het chilipoeder samen in een keukenmachine en maal of snij het fijn. Voeg zout en peper toe en maak van het mengsel 4 a 5 burgers. Per burger kun je ongeveer 2 eetlepels van het vismengsel aanhouden. Neem het mengsel tussen je handen en knijp het overtollige vocht eruit. Vorm er burgers van en bestrooi lichtjes met zout en peper. Verhit ruim olie in een koekenpan en bak de burgers mooi gaar en bruin aan beide kanten.

serveer met saus naar eigen keuze



Erwtensoep

Bereidingstijd: langer dan 2 uur Aantal personen: 6

Hulpmiddelen:

Hele grote soeppan.

Ingrediënten:  2 varkenspoten, 1 kilo krabbertjes of ook wel dikke vleesribben, half kilo vet spek in kleine blokjes gesneden, 500 gram verse worst, 750 gram verde groene erwten of split erwten  (geen blik of pot), 4 liter water, zout naar eigen smaak, bouillonblokjes naar eigen smaak, 4 preien, 1 bosje selderijgroen, 1 kleine selderijknol, 4 tot 6 aardappelen, 2  grote winterpenen,  2 a 3 preien en rookworst.

Bereiding:   Kook de erwten in het weekwater zachtjes gaar in ongeveer 2 uur.Giet ze met het nat door een  zeef ) en wrijf er de erwten door, tot alleen de schillen overgebleven zijn.

Kook in dit vocht  de krabbertjes en de spek de gewassen poten en de worst een half uur.

Neem na een half uur de worst uit de pan, en doe die er later weer bij in.klein gesneden

Voeg er dan de schoongemaakte, fijngesneden en zeer goed gewassen groenten en aardappelen bij, en laat alles samen , af en toe roerende, zachtjes koken, tot de soep gelijkmatig gebonden is en het vlees van het been loslaat. Vul de soep van tijd tot tijd met wat water aan.doe nu de in plakken gesneden  rookworst bij als de snert bijna klaar is even afproeven en doe er  zonodig bouillonblokjes er bij naar eigen smaak

Serveertips

Geef er roggebrood bij. Ook werd er vaak spek meegekookt. Dit werd dan in plakjes gesneden en op roggebrood erbij gegeten.

Als je spliterwten gebruikt hoef je de soep niet te zeven. Verder kunnen er natuurlijk ook andere worst en vleessoorten meegekookt worden. Zoals krabbetjes en rookworst en rundvlees je kunt voor de snert bijna alle vlees soorten er voor gebruiken


Gekruide speklapjes op ze Indonesische wijze.

kan je hier bij zeggen gewoon proberen is ook zo heerlijk kan ik je aanraden

Ingrediënten: 4 speklappen, 2 theel. sambal oelek, 1 theel. koenjit (kurkuma / geelwortel), 1 eetl. ketjap manis, 1 eetl. citroensap of limoensap, 2 eetl. Olie, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 theel. ketoembar (gemalen korianderzaad), 0,5 theel. djintan (gemalen komijnzaad) en 2 eetl. santen (kokosmelk).

Wrijf de speklapjes in met sambal oelek en koenjit. Schenk de ketjap manis en citroensap of limoensap er overheen en laat ze 30 minuten staan (lekker marineren...hoe langer hoe beter en lekkerder). Verhit de olie en bak de speklapjes in 15 minuten knappend en bruin. Haal ze uit de pan. Snipper de ui en pers de knoflook uit. Voeg ketoembar en djintan toe en maak er een pasta van. Fruit de pasta 2 tot 3 minuten in de achtergebleven olie.

Doe de speklapjes terug in de pan of wadjan en wentel ze rond in het kruidenmengsel. Voeg 2 deciliter water toe, breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten op een lage warmtebron pruttelen. Voeg onder voortdurend roeren de santen toe en laat het geheel binde serveer het met rijst of gebakken aardappelen, frieten of een boterham.

Gevulde omelet met krab, prei en spek

Smaakt heerlijk

Ingrediënten: 6 eieren, 100 gr. Rookspek, 1 blikje krab, 1 prei, 2 tenen knoflook, boter, peper, zout, selderie.

Bereiding:

Snijd het spek in dobbelsteentjes en hak de selderie fijn. Kluts de eieren met peper en zout. Bak de knoflook en het spek in een beetje boter. Snijd de prei fijn en bak ook dit mee. Bak een omelet van het ei, schep alle ingredienten er in met zout en peper naar smaak en klap hem dubbel. Bak daarna ook de andere kant nog even.

Broodje met spekbokking  (spekbokking is gewoon een uit de kluiten gewassen koudgerookte haring)

(vis is lekker en gezond en hoeft niet duur te zijn )

Ingrediënten; witte broodjes. boter om te bakken, 1 rode ui en 4 gerookte spekbokkingen, schoongemaakt.

Besmeer het broodjes met boter, snij de ui  in dunne ringen. Verhit een halve eetlepel boter in een koekenpan. Bak de visfilets op het vel even aan, druk de vis met een spatel naar beneden. Draai de vis om en bak de andere kant ook nog 1 minuut. Leg de warme vis op de broodjes. Je kunt het vel er nu makkelijk aftrekken.



Kapsalon met kip en dat smaakt heerlijk

Dit gerecht kun je net zo groot maken als u zelf wilt en ik heb er geen hoeveelheden bij gezet. Je kan het voor 1 persoon maken of voor 4 personen.

Ingrediënten: Kipfilet, aardappels, olie, kaas, komkommer, tomaat, ui, ijsbergsla. Kruiden: shoarma kruiden naar eigen smaak bij de toko. Knoflooksaus:  2 a 3 teentje knoflook, 2 a 3 eetlepels mayonaise, 1 tl azijn, droge peterselie, 2 a 3 eetlepels yoghurt, (wilt u meer saus maken ver groot dan alles een keer zo veel)

Kipfilet snij ze in dunne repen . Doe ze in een kom, voeg er wat olie bij en kruid ze met de bovengenoemde kruiden in. Snijd de groentes in blokjes en de ijsbergsla in reepjes. Schil, was en snijd de aardappels in reepjes en frituur ze op 180 graden in olie.

Kipfilet bak die in een koekenpan in olie of boter tot ze gaar zijn en een donker korst af geven.

Bereid ondertussen de knoflooksaus. Doe de mayonaise en de yoghurt (2 el van beiden) in een kom en meng even samen, voeg daarbij de geperste knoflook, azijn en de kruiden samen met een stukje bouillon aan toe naar eigen smaak. Meng even samen en voeg als laatst de droge peterselie eraan toe. Meng nog een keer goed samen en je knoflooksaus is klaar.

Als de friet en kip shoarma klaar zijn kun je de bakjes vullen.

Begin eerst met een laag friet, shoarma en de kaas. Zet even onder de grill of oven tot de kaas wat gaat smelten (200 graden). ( oven goed heet voor verwarmen) Haal het eruit, doe er salade overheen, saus en je kapsalon is klaar.

Tip maak de knoflook saus ruim van te voren of liever een dag en zet het in de koelkast voor een heerlijke smaak

Salade van komkommer, ananas, appel en mango.

Ingrediënten:

50 g licht basterdsuiker,  2 el  limoensap,

0,5 tl  sambal badjak,  0,2  ananas,

1  komkommer,  1  mango,  1  groene appel en een 2x bosuitjes. Verwarm in een steelpan de basterdsuiker met limoensap en de sambal badjak tot een stroperige saus.

Schil de ananas en snijd de harde kern weg. Schil de komkommer en mango en verwijder de pit. Snijd de groene appel, de mango, ananas en komkommer in kleine stukjes en schep met de in schuine ringetjes gesneden bosuitjes door de saus.

Marineer het fruit 15 min. en serveer.


Gevulde broodjes met gehakt, ui, knoflook en kaas.

Wat ook heel lekker is Gevulde broodjes met gehakt, ui, knoflook en kaas

Ingrediënten; 1 pak Koopmans Witbrood, 275 ml handwarm water, 20 g boter, voor de vulling: 300 g half-om-half gehakt, 2 teentjes knoflook, 1 ui, 100 g geraspte kaas, peper en zout naar smaak. Doe de broodmix en 20 g boter in een beslagkom en voeg 275 ml handwarm water toe. Kneed het geheel in ongeveer 4 minuten met een mixer met deeghaken tot een soepel brooddeeg.

Laat het brooddeeg 10 minuten rijzen in de kom, afgedekt met vershoudfolie. Maak in de tussentijd een mengsel van het rauwe gehakt, 2 teentjes knoflook, fijngesnipperde ui, peper en zout naar smaak. Rol het deeg uit met een deegroller of druk het plat en steek er cirkels uit, smeer op elk brooddeeglapje wat van de vulling (zorg wel dat het hele deeglapje bedekt is) en bestrooi daarna met geraspte kaas.

Vouw de deeglapjes dubbel en vouw de punten naar elkaar toe, je krijgt nu ongeveer zo’n vorm als en gelukskoekje.

Herhaal dit totdat je brooddeeg op is, leg de deegvormpjes dan in een licht ingevette ovenschaal tegen elkaar aan en laat nog 45 minuten narijzen onder een schone theedoek.

Verwarm 15 minuten voor het bakken de oven voor. Bak daarna de gevulde broodjes in ongeveer 25 minuten gaar en bruin.

Elektrische oven: 220 °C, Heteluchtoven: 200 °C, Gasoven: 5-6,