RADIO

ZEEUWS VLAANDEREN

voor

24 uur per dag

7 dagen

per week


Uw internet

radio


Zeeuws

Vlaanderen.


Uw station van uit Sas van Gent

Hulst     Terneuzen       Sluis

INTERNET RADIO

WIJ DRAAIEN NU

Awards

LAPJES KOOKHOEK

Copyright © Alle rechten voorbehouden.

Het koken is bij Lapje met de paplepel ingegoten.

Zijn vader was kok en leerde zijn zoon de klappen van de zweep en wat is er mooier dan samen met je vader in de keuken te staan. Met een rijkelijke vrienden kring die diverse eigen restaurants hadden breide hij zijn kennis uit. Koken is leuk, maar iets nieuws uit proberen is veel leuker en dat doet hij graag.

Laat u elke dag weer verrassen met wat lapje u voorschotelt.

Eet smakelijk.

Eigen gemaakte schnitzel.

Zelf schnitzel maken is niet veel werk en niet moeilijk vaak zie je dat ze heel dun zijn ik vind zelf dat ze best wel wat dik mogen zijn dat smaakt heerlijk .

Ik gebruik graag knoflook en paprika maar je kan ook ander kruiden gebruiken die jij lekker vind.

Ingrediënten; 4 hamlappen of varkenslappen. Eieren, Paneermeel.

Peper, paprikakruiden, knoflookkruiden.

Zout naar eigen smaak en boter.

Kruid de lappen met peper paprika en knoflook kruiden hou je van zout doe je er ook wat zout op. Doe 4 a 6 eieren in een ruime kom en klutsen ze goed door elkaar. Voor het paneren heb je een ruime diep bord nodig en doe er voldoende paneermeel in . Trek de lappen door de eieren en dan door de paneermeel doe dit 2 keer .Doe genoeg boter in de 2 ruime koekenpannen tot die gesmolten is en dan de lappen 1 voor 1 in de pan zorg er voor dat het vuur niet al te hoog staat. Bak de schnitzel aan beide kant aan tot ze goudbruin zijn en laat ze ongeveer 5 minuten op een laag vuurtje staat maar draai ze wel me regelmaat.

Tip bijna elk vlees soort kun je gebruiken zoals kipfilet kalkoen geit lam en rund.

Hou er rekening mee dat rund geit en lam langere baktijd nodig hebben .

Tip 2 saus er bij is heerlijk dus naar eigen smaak.

Smakelijk eten en veel plezier met het maken van dit resept.

Erwtensoep

Bereidingstijd: langer dan 2 uur Aantal personen: 6

Hulpmiddelen:

Hele grote soeppan.

Ingrediënten:  2 varkenspoten, 1 kilo krabbertjes of ook wel dikke vleesribben, half kilo vet spek in kleine blokjes gesneden, 500 gram verse worst, 750 gram verde groene erwten of split erwten  (geen blik of pot), 4 liter water, zout naar eigen smaak, bouillonblokjes naar eigen smaak, 4 preien, 1 bosje selderijgroen, 1 kleine selderijknol, 4 tot 6 aardappelen, 2  grote winterpenen,  2 a 3 preien en rookworst.

Bereiding:   Kook de erwten in het weekwater zachtjes gaar in ongeveer 2 uur.Giet ze met het nat door een  zeef ) en wrijf er de erwten door, tot alleen de schillen overgebleven zijn.

Kook in dit vocht  de krabbertjes en de spek de gewassen poten en de worst een half uur.

Neem na een half uur de worst uit de pan, en doe die er later weer bij in.klein gesneden

Voeg er dan de schoongemaakte, fijngesneden en zeer goed gewassen groenten en aardappelen bij, en laat alles samen , af en toe roerende, zachtjes koken, tot de soep gelijkmatig gebonden is en het vlees van het been loslaat. Vul de soep van tijd tot tijd met wat water aan.doe nu de in plakken gesneden  rookworst bij als de snert bijna klaar is even afproeven en doe er  zonodig bouillonblokjes er bij naar eigen smaak

Serveertips

Geef er roggebrood bij. Ook werd er vaak spek meegekookt. Dit werd dan in plakjes gesneden en op roggebrood erbij gegeten.

Als je spliterwten gebruikt hoef je de soep niet te zeven. Verder kunnen er natuurlijk ook andere worst en vleessoorten meegekookt worden. Zoals krabbetjes en rookworst en rundvlees je kunt voor de snert bijna alle vlees soorten er voor gebruiken


Gekruide speklapjes op ze Indonesische wijze.

kan je hier bij zeggen gewoon proberen is ook zo heerlijk kan ik je aanraden

Ingrediënten: 4 speklappen, 2 theel. sambal oelek, 1 theel. koenjit (kurkuma / geelwortel), 1 eetl. ketjap manis, 1 eetl. citroensap of limoensap, 2 eetl. Olie, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 theel. ketoembar (gemalen korianderzaad), 0,5 theel. djintan (gemalen komijnzaad) en 2 eetl. santen (kokosmelk).

Wrijf de speklapjes in met sambal oelek en koenjit. Schenk de ketjap manis en citroensap of limoensap er overheen en laat ze 30 minuten staan (lekker marineren...hoe langer hoe beter en lekkerder). Verhit de olie en bak de speklapjes in 15 minuten knappend en bruin. Haal ze uit de pan. Snipper de ui en pers de knoflook uit. Voeg ketoembar en djintan toe en maak er een pasta van. Fruit de pasta 2 tot 3 minuten in de achtergebleven olie.

Doe de speklapjes terug in de pan of wadjan en wentel ze rond in het kruidenmengsel. Voeg 2 deciliter water toe, breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten op een lage warmtebron pruttelen. Voeg onder voortdurend roeren de santen toe en laat het geheel binde serveer het met rijst of gebakken aardappelen, frieten of een boterham.

Groentesalade met pindasaus.

Ingrediënten; 100 gr. Boontjes, 200 gr. Taugé, 250 gr. Spinazie, 200 gr. kool (groene, witte-, savooien- of bloemkool), ½ pot pindakaas, 1 à 2 dl water. 2 eetl. Olie, 5 eetl. gesnipperde ui, 2 teentjes knoflook, 2 theel. sambal oelek, 3 eetl. Asem, 1 eetl. Azijn, 1 theel. gula djawa (Is Palmsuiker) gewone suiker mag ook ½ theel. Kentjoer en zout.

Pel de knoflook en hak ze fijn.Maak de groenten schoon en kook ze met wat zout één voor één even op; ze moeten wel knappend blijven (de taugé wordt niet gekookt, maar alleen met kokend water afgespoeld). Laat de groenten goed uitlekken. Wrijf de uien met de knoflook, sambal, gula djawa, kentjoer en het zout tot een brij en fruit deze in de olie tot de uien geel zijn. Meng de pindakaas erdoor; dat gaat heel gemakkelijk in een mengkom met een mixer. Maak een papje van het water en de asem en roer dit lepelsgewijs door de massa (de saus moet zo dik zijn als slasaus).

Schik de uitgelekte groenten op een schotel en overgiet ze met de saus. De gekookte groenten kunnen al naar gelang het seizoen gevarieerd worden. Ze moeten bestaan uit: donkergroene groenten zoals boerenkool, spinazie, lichtgroene groenten zoals jonge spinazie, raapsteeltjes, boontjes, groene of savooienkool, witte groenten zoals taugé, witte kool of bloemkool

Broodje met spekbokking  (spekbokking is gewoon een uit de kluiten gewassen koudgerookte haring)

(vis is lekker en gezond en hoeft niet duur te zijn )

Ingrediënten; witte broodjes. boter om te bakken, 1 rode ui en 4 gerookte spekbokkingen, schoongemaakt.

Besmeer het broodjes met boter, snij de ui  in dunne ringen. Verhit een halve eetlepel boter in een koekenpan. Bak de visfilets op het vel even aan, druk de vis met een spatel naar beneden. Draai de vis om en bak de andere kant ook nog 1 minuut. Leg de warme vis op de broodjes. Je kunt het vel er nu makkelijk aftrekken.



Gevulde broodjes met gehakt en cheddakaas

Ingrediënten; 1 pak koopmans broodmix, 500 g Rundergehakt, 100 g varkensgehakt, 70g Tomatenpuree, 1 a 2 uien, 1 grote parika, 8 champions, 1 pak cheddakaas, peper en zout naar eigen smaak  2,75 dl (275 ml) handwarm water, 20 g boter of margarine (op kamertemperatuur), brood maken zie aanwijzing op de verpakking, Doe de mix en de boter in een beslagkom (houd eventueel één afgestreken eetlepel mix achter voor decoratie) en voeg het water toe. Kneed het geheel in circa 4 minuten met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg. Laat het deeg in de kom, afgedekt met plastic of een schone theedoek, 10 minuten rijzen bij kamertemperatuur. Druk het deeg plat en trek het uit tot een lap.  Vouw de lap in drieën dicht en druk dit weer plat. Rol de lap stevig op tot een deegrol. Bestrijk de deegrol met water en decoreer deze met de achtergehouden broodmix. Leg een theedoek over de deegrol en laat het deeg 45 minuten narijzen. Verwarm 15 minuten voor het bakken de oven voor. Bak het brood onder in de oven in circa 25 minuten gaar en bruin

(tips)

Maak kleine broodjes. Volg de bereidingswijze tot en met stap 3. Verdeel het gerezen deeg in 12-16 stukken en draai hier bolletjes van. Laat ze op de ingevette bakplaat 60 minuten narijzen onder een theedoek. Snij de uien en de paprika en de champions in kleine stukjes. Meng nu eerst het gehakt door elkaar en kruid het met tomatenpuree peper en zout naar eigen smaak en bak het rul aan samen met de ui paprika en champions laat het even afkoelen (Tip doe geen boter in de pan als je het gehakt bakt er zit vet genoeg in) open de bolletjes tot de helft zo dat de vulling er in kan vul ze nu met wat gehakt en de ui paprika en champions doe er nu de kaas er op en vouw ze dicht tot het weer een bol is Verwarm intussen de oven voor. Bak de broodjes in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten gaar en bruin.

Baktijd: ca. 25 minuten

Elektrische oven: 220 °C, Heteluchtoven: 200 °C, Gasoven: stand 5-6,

Gevulde broodjes met gehakt, ui, knoflook en kaas.

Wat ook heel lekker is Gevulde broodjes met gehakt, ui, knoflook en kaas

Ingrediënten; 1 pak Koopmans Witbrood, 275 ml handwarm water, 20 g boter, voor de vulling: 300 g half-om-half gehakt, 2 teentjes knoflook, 1 ui, 100 g geraspte kaas, peper en zout naar smaak. Doe de broodmix en 20 g boter in een beslagkom en voeg 275 ml handwarm water toe. Kneed het geheel in ongeveer 4 minuten met een mixer met deeghaken tot een soepel brooddeeg.

Laat het brooddeeg 10 minuten rijzen in de kom, afgedekt met vershoudfolie. Maak in de tussentijd een mengsel van het rauwe gehakt, 2 teentjes knoflook, fijngesnipperde ui, peper en zout naar smaak. Rol het deeg uit met een deegroller of druk het plat en steek er cirkels uit, smeer op elk brooddeeglapje wat van de vulling (zorg wel dat het hele deeglapje bedekt is) en bestrooi daarna met geraspte kaas.

Vouw de deeglapjes dubbel en vouw de punten naar elkaar toe, je krijgt nu ongeveer zo’n vorm als en gelukskoekje.

Herhaal dit totdat je brooddeeg op is, leg de deegvormpjes dan in een licht ingevette ovenschaal tegen elkaar aan en laat nog 45 minuten narijzen onder een schone theedoek.

Verwarm 15 minuten voor het bakken de oven voor. Bak daarna de gevulde broodjes in ongeveer 25 minuten gaar en bruin.

Elektrische oven: 220 °C, Heteluchtoven: 200 °C, Gasoven: 5-6,