RADIO

ZEEUWS VLAANDEREN

voor

24 uur per dag

7 dagen

per week


Uw internet

radio


Zeeuws

Vlaanderen.


Uw station van uit Sas van Gent

Hulst     Terneuzen       Sluis

INTERNET RADIO

WIJ DRAAIEN NU

Awards

LAPJES KOOKHOEK

Copyright © Alle rechten voorbehouden.

Het koken is bij Lapje met de paplepel ingegoten.

Zijn vader was kok en leerde zijn zoon de klappen van de zweep en wat is er mooier dan samen met je vader in de keuken te staan. Met een rijkelijke vrienden kring die diverse eigen restaurants hadden breide hij zijn kennis uit. Koken is leuk, maar iets nieuws uit proberen is veel leuker en dat doet hij graag.

Laat u elke dag weer verrassen met wat lapje u voorschotelt.

Eet smakelijk.

Zelfgemaakte Visburger

Ingrediënten:

500 gram vis (Wijting of schelvis of kabeljauw schol of andere wit vis

1 ei

2 eetlepels zelfgemaakt paneermeel/broodkruim

1 eetlepel gesneden peterselie

rasp van een halve citroen

snufje zout en verse zwarte peper

ruim olie om in te bakken


Doe de vis samen met een ei, het broodkruim, de peterselie, de citroenrasp en het chilipoeder samen in een keukenmachine en maal of snij het fijn. Voeg zout en peper toe en maak van het mengsel 4 a 5 burgers. Per burger kun je ongeveer 2 eetlepels van het vismengsel aanhouden. Neem het mengsel tussen je handen en knijp het overtollige vocht eruit. Vorm er burgers van en bestrooi lichtjes met zout en peper. Verhit ruim olie in een koekenpan en bak de burgers mooi gaar en bruin aan beide kanten.

serveer met saus naar eigen keuze



Gehakt broodjes  Dit is een heerlijk Turkse recept die ik vaak bij vrienden heb gegeten.

Je kan de deeg zelf maken of kiezen voor kant en klare broodmix

Ingrediënten voor het deeg: 500 gram meel, halve eetlepel margarine, half blokje (21 gram) verse gist, 2 theelepels zout, 50 ml warm water, 50 ml glas melk 1 theelepel suiker.  Of Koopmans broodmix gebruik ik altijd er voor.

Ingrediënten voor het gehakt: Voor het gehakt kun je ook rund nemen wat ik zelf ook wel gebruik is rund met spek er in zo dat het niet al te droog word.

100 gram lamsgehakt, halve rode paprika, 1 groene peper, halve ui, halve bos peterselie, 1 theelepel rode peper, 1 theelepel zwarte peper, 2 theelepels zout,  1 eetlepel tomatenpuree.

Snijd de rode paprika in kleine stukjes. Doe dit ook bij de ui, groene peper en peterselie. Doe het gehakt in een kom. Voeg de tomatenpuree er aan toe. Strooi de rode peper, zwarte peper en zout op het gehakt. Voeg hier de groene peper, rode paprika, peterselie en ui aan toe. Meng alles bij elkaar. Doe het meel, margarine, gist, zout, water, melk en suiker in een kom. Meng alle ingrediënten  door te kneden totdat het deeg mooi rond is. Bedek de kom (met een zak of doekje) en laat het deeg daarin rijzen voor 30 minuten.

Bereiding van de het broodje met de vulling. Neem een klein balletje deeg en rol dit uit met een deegroller. Leg een beetje gehakt in het midden van het deeg. Vouw het deeg dicht door de uiteindes naar elkaar toe te vouwen. Smeer de broodjes in met wat eigeel zodat ze na het bakken goudbruin kleuren. Oven ruim een kwatier voor verwarmen. Bakpapier op de ovenplaat en zet leg de broodje op ovenplaat en doe het in de oven voor 15 minuten op 220 graden. Tot die tijd zou het goud/bruin moeten kleuren. Tip serveer de broodje met knoflooksaus


Salsa met gegrilde mango en rode peper

Ingrediënten: 1  mango,  0,5 el  oosterse wokolie,  1  sjalot, 0,5  rode peper zonder zaadlijsten, 2 el  koriander, 1 snufje  peper en  1  barbecue of grillpan

Steek de barbecue aan. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in partjes van de pit. Bestrijk de mango dun met een de wokolie. Gril de partjes mango op de hete barbecue of in een hete grillpan totdat ze bruine streepjes hebben.   

Snijd de mango in piepkleine stukjes en meng met fijngesnipperde sjalot, een gesnipperde rode peper zonder zaadlijsten en de fijngehakte koriander. Breng de salsa op smaak met peper.


Vervang voor een minder pittige salsa de rode peper door 1 geperst teentje knoflook.


Huzarensalade met ham en witlof

Ingrediënten; 600 g vastkokende aardappelen, 1 pot tuinerwtjes extra fijn, 1 kleine ui, paar zoetzure aurgurken,  2 el augurkenvocht, 1 el cocktailuitjes, 1 blik ham, 3 a 4 el mayonaise, 1 snufje zout, 1 snufje peper, halve parika,   1 garnering naar keuze (bijv. gekookte eieren, tomaatjes en extra augurken), 3 a 4 suken witlof, 3 a 4 el slasaus en 2 eieren.

Maak de witlof schoon zoals u het gewend bent en snij het in kleine stukken, kook de eiren gaar en snij ze ook in stukken . Meng nu alles in een grote kom door elkaar met ongeveer 3 a 4 el slasaus. Kook de aardappelblokjes in water met zout in 5 min. gaar. Kook de erwten in water met zout in 2 min. beetgaar. Giet de aardappelblokjes af en laat ze op een grote schaal afkoelen. Spoel ze niet koud af, dan verliezen de aardappelen smaak! Giet de erwten af en spoel ze onder stromend water snel koud. Laat goed uitlekken. Snij de paprika de augurken de ham in kleine blokjes. Meng in een schaal de aardappelblokjes met de erwten, ui, augurk, cocktailuitjes en hamblokjes. Schep er de mayonaise en het augurkenvocht door. Breng op smaak met zout en peper en zet minimaal 1 uur in de koelkast. Schep er de salade op en strijk iets glad. Garneer de salade naar wens. Serveer de Huzarensalade met de witlof salade op een bord

Tip een gemarineerde speklap of een Saucijsje smaakt er ook heerlijk bij.

Broodje met spekbokking  (spekbokking is gewoon een uit de kluiten gewassen koudgerookte haring)

(vis is lekker en gezond en hoeft niet duur te zijn )

Ingrediënten; witte broodjes. boter om te bakken, 1 rode ui en 4 gerookte spekbokkingen, schoongemaakt.

Besmeer het broodjes met boter, snij de ui  in dunne ringen. Verhit een halve eetlepel boter in een koekenpan. Bak de visfilets op het vel even aan, druk de vis met een spatel naar beneden. Draai de vis om en bak de andere kant ook nog 1 minuut. Leg de warme vis op de broodjes. Je kunt het vel er nu makkelijk aftrekken.



Als je wel eens eet bij de chinees ken je vast wel Foe Yong Hai deze is netzo als je die bij de chinees krijgt Hij is ook in de indonesische die recept plaats ik later.

Foe Yong Hai (chinese)

Ingrediënten; 10 tot 12 eieren, ± 50 gram champignons, in plakjes gesneden, ± 25 gram bamboespruiten, uit blik, of verse taugé, ± 50 gram wortels, geraspt of in dunnen plakjes gesneden, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 1 in dunne reepjes gesneden rode paprika, kleine prei, in ringen gesneden.

Voor de saus; kleine genipperde ui, fijngehakte teentje knoflook, ± 400 ml water, ± 400 ml tomatenpuree, uit blik of vers gemaakt, 4 a 5 gepelde tomaten, vers of uit blik, 75 ml azijn, ± 4 eetlepels basterdsuiker. Gewone suiker kan eventueel ook. Eventueel wat bindmiddel, zoals bijvoorbeeld maizena.

Daarnaast heb je nog zout en peper naar smaak nodig, en olie. Dat kan elke oliesoort zijn, maar het lekkerste is sesamolie.


Bereidingswijze foe yong hai

De saus

Doe wat sesamolie in de wok, en fruit ui en knflook in een paar minuten, wel zacht, maar niet bruin laten worden.

Gepelde tomaten meebakken gedurende 1 minuut.

Water en tomatenpuree toevoegen, en ongeveer 10 minuten op zacht vuur laten pruttelen.

Als de saus wat dun is, kan je eventueel met een bindmiddel de saus wat dikker maken, beter is overigens om wat minder water toe te voegen.

Saus door een zeef halen, en weer terug op het zachte vuur plaatsen. Suiker en azijn toevoegen, minuut laten prutttelen, en nog even doorroeren.


Groenten en ei

Eventueel kan je de groenten appart kort wokken, maar dat is niet strikt noodzakelijk, maar hangt af van je eigen smaak.

Eieren los kloppen, groenten er doorheen roeren, en eventueel op smaak brengen met wat zout of peper.

Doe wat sesamolie in een grote pan, schenk het eimengsel er in, en laat op een zacht vuur enkele minuten bakken.

Als de onderkant gaar is, ei omdraaien, totdat de andere kant ook gaar is.

Doe het omelet, of een gedeelte, op een bord of in een schaal, en giet de saus er over.

Bak de risolles in ruime en niet te hete olie, aan weerskanten bruin.


Frikandelbroodje  (is echt Lekker )

Ingrediënten;     

plakjes bladerdeeg, Frikandellen uit de vriezer (eerst ontdooien)1 geklutst ei

evt.curry saus en bakpapier.

Halveer de plakjes bladerdeeg.Leg op ieder half plakje een frikandel(evt. een beetje curry).Leg daaroverheen de andere helft,plak de baderdeeg aan de zijkanten dicht met het geklutste ei en bovenop ook een beetje bestijken met ei.Een paar snedes bovenop in het bladerdeeg met een mes en dan op bakpapier een kwartier tot twintig minuten in een voorverwarmde oven.Als de bladerdeeg lichtbruin is dan is het gaar. Bereidingstijd 20-30 minuten, baktijd 15-20 minuten Elektrische oven: 100 °C.


Varkensfilet met groenten en gebakken aardappeltjes

Nodig:

Varkenslapjes

Groenten naar keuze

Aardappelen

Boter

Peper/zout

Instant jus

Lapjes in een braadpan met roomboter om en om aanbraden met wat peper en zout, voeg wat water toe, breng het aan de kook en doe het vuur laag, met de deksel op de pan lekker een 45 minuten laten garen, zo worden de lapjes boterzacht.

Kook de in stukjes gesneden aardappel 10 minuten, bak ze vervolgens op een laag vuurtje op met wat zout.

Kook of roerbak enige groenten naar keuze.

Zet het vuur met het vlees nog even hoog en voeg wat instant jus toe, even laten indikken en serveren!